vineri, 18 martie 2016

Sapunul

Ce stim despre  sapun  ? Sapunul   nu a fost cu  noi de cind  Lumea si  Pamintul.  Marco   Polo a  adus  acest produs  din  china  si a  fost ceva  ce  a  meritat  atentia  . Desigur ca a  adus  si   arta de a  face  sapun.
A  fost ceva  bun  ? As  zice ca  da ! Dar astzi  sapunul   aduce  mult rau. Cum asa  ?
La  magazin  , femeile  au  placerea de  a-l alege  si e  mereu  mirosit.  Un  miros  placut e  ceva ce  se  cauta la  un sapun. Apoi ambalajul,  numele  fabricantului.
Mirosul  nu este  la  fel la  toti  oamenii. Senzorii   sint diferiti e la  om la  om.  Multi avem foarte  multi  senzori insenzitivi la  miros  si  combinatia  celorlalti activi noua ne  pare  un  miros  grozav,dar altii isi  intorc  nasul. Fabricantii  aduc azi o  multiome  de  mirosuri, p a  satisface  cit mai  multi  oameni. La  fel este  si la  parfum.  Femeile  critica, dupa  moda  frantuzeasca , pe  alta ce a  ales  un   parfum neplacut.   Numai ca  vina   este   a  Naturii si nu  a celor ce  aleg (  prost  gust  ! ). Toti mirosim  diferit.   Senzorii  sint extrem de  sensibili  si  disparitia    sensului de  miros  este   si semnul ca  cineva  e  aproape  de  moarte  . Mirosul  dispare  primul  si  auzul  ultimul.
                     Dar de  ce  are  sapunul  miros  parfumat. Trebuie  asa ceva  ?  Raspunsul este ca  nu trebuie  si e partea rea  despre  sapun.  Mirosul  este  adus  de   alcoolul   isopropilic , cel mai des  folosit  in industrie   , care este  extrem de  cancerigen. Fabricantii   adauga   chimicale  , dar  aceste a  ajung la  alegatorii de  sapun  prin  miros,  adica  mereu cu  alcool. Mai ales  isopropilic.  Dr  Hulda  Clark  are scrisa o carte  despre pericolul  alcoolului  isopropilic. Ea  a fost  prima  care a gasit legatura  cu cancerul.
Sapunul astazi  este   mai  aproape  de  parafina  decit de  sapunul   bun. Ar  trebui sa fie  alcalin , dar  nu e . E  neutru  sau  puternic acid. Da, face  clabuci , dar asta  nu  il face  bun.  Daca  esti  cu sanatatea  in balanta  ,  corpul este  acidic  si  gata  sa faci  un cancer,  sapunul te  poate  impinge   peste  prapastie  .  Daca  eu  folosesc  sapunul…. Da si  nu.  Caut  o  combinatie  de   sampon  ieftin,  cu  cit mai putin  miros ( adica ce  nu are   adaugate  chimicale  pt a  atrage  clientii )  si  il  folosesc   ca  sapun. Am  grija  sa  fac  saptaminal  macar  o baie  cu  bicarbonat  pt a  compensa  toate  greselile pe  panta  aciditatii.
                     Un  sampon sau sapun  scump  are doar multe chimicale   ce  isi vor face   drum  spre interior, in corp.  La  o baie  in cada  ,  aproape de  un  litru de  apa  , cu ce este in apa  din cada  , va  intra  in piele  .  Sapun si alcool isopropilic de  asemenea. Ce cistigi la  mere, dai pe  pere. Scapi de una  , dar  bagi  in piele  ceva  ce  numai  bun nu este  .
Sapunul  ieftin este  mai   bun decit cele  scump, pt ca  toate  adausurile  sint costuri de   productie  si e  adaugat  la  prêt.Cel ieftin nu are aproape  nimic adaugat.
                      Sapunul  facut  din  grasime  si soda caustica   este  singurul sapun  bun.  Da  , acela  ce  il  foloseau  bunicile . Multi  nu stiti  nici  cum arata  .  Si  nici cum era  facut,  , scos  si   lasat la  uscat,  taiat  in calupuri.  Acel  sapun este  alkalin ( basic )   si e  singurul ce  il  poti  folosi daca ai cancer. Unde sa-l mai  gasim  ?  Nu stiu si  nici nu ma  intereseaza daca  gasiti sau nu.  Eu gasesc aici  la   indienii  americani, care inca mai fac  sapun.  In  baie  rad  aschii  subtiri de  sapun  si  se  vor  dizolva  .  Baia  e  alcalina  si  sanatoasa.
Sapunul  este  inca  un element ce  pun viata   in pericol ,un pericol  complet   neasteptat.  Daca  tot  folosesti  sapunul  sintetic,   macar pune  o cana de   bicarbonat  in apa  . Nu ai bani de bucarbonat,  pune  o cana  de  lesie  , facuta  cu cenusa din foc. Nu ai  nici asta  ,  pune  apa  de  ploaie  .  Nu ai nici asta  ?  Atunci sufera  !

                      Hirtia   igienica  si  stersul  la   dos  este tot  treaba  chinezeasca  . Romanii aveau ceva  , dar  apoi s-a uitat.  Romanii aveau   la   closetul  public  un sclav numai  pt  spalat  dosul. El sau ea  , iesea  din  locul  cu  pricina   si  apoi se  apleca  in fata  sclavului,  aratindu-i locul  cu  pricina ridicind  vesmintele   si sclavul  stia ce sa faca . Avea  un  burete  de  mare  legat pe un  bat, il  muia  in  galeata  si apoi te  spala  chiar acolo. Buretele  era bagat in  galeata iar  si astepta pe  noul   client  .  Nu stiu daca  te puteai  plinge ca  apa e  rece .
Schimba  cineva  apa  ?   Rar, poate  dupa  ce  era prea urita  sau incepea sa  miroase.  Acest obicei  a disparut  peste  secole.  Nici  macar  regii  nu  stiau ca trebuie sa  se stearga  dupa ce  faceau ce  faceau.  Portretele  cu  printi si  printese   de  pe  vremuri, calare pe  cai sau nu,  toti  aceau partea din dos  nestearsa. Asa  era  atunci.   Pantalonii erau  trasi  imediat dupa ce  facea  omul ce  trebuia sa  faca . Ascunsul  dupa  o  tufa  iar  e ceva  relativ  nou.
Marco Polo  a  vazut  obiceiul  chinezilor de  a se sterge  si a tinut sa  raspindeasca asta  si in Europa  . Si a reusit.

                          Spalatul  , in  Evul Mediu  nu era  considerat  sanatos. Nu era notiunea  de  microbi  si  boli date de microbi.   Spalatul era  cu apa  din  preajma  , de  obicei o data  sau de  doua  ori pe  an,  cu  lesie  pusa in apa  ( macar asta era  bun ). Tot  in apa  folosita de sat   erau spalate  rufele, aruncate  matzele  , acolo se aruncau   pisutii cind  pisica   aducea pe  lume pui. .Erau  aruncati   in apa  , unii  mieunind   zile  in sir, pina  mureau de  foame  . De unde  stiu  ?  De copil am vazut asta   la  riul  ce  trecea prin sat. Toate  erau aruncate  acolo.  Matele  de  la  animale  sacrificate  pluteau pe  apa  si apoi  ramineau agatzate de   bolovani. Stateau acolo pina  putrezeau.  Apa  avea   pesti, tipari  , raci.  Buna  pt aceste  vietuitoare, dar  tare rea  pt  oameni. La  riu se aduceau rufele  la  spalat, covoarele  . Pe  vremuri asta se facea mereu si toate  asezarile  erau pe  malul  apelor.Apa  era  murdara  . Scaldatul  in asa apa  , putea  aduce  surprise.  Multa  apa  intra  in piele  odata  cu toxine  , microbi. Oamenii se imbolnaveau des si de asta   spalatul  era facut rar   si  facut  macar cu lesie   multa  . Era riscant.

Apa azi este   relativ  buna  si  curata . Dar acum  sintem  loviti de  toxine, aruncate  de  industrie  , de   oamenii care  inca  nu au respect  pt apa  .

Scaldatul  in apa sarata  e  alta  poveste . Sarea  si  mineralele din apa   o face  extrem de  sanatoasa. De  fapt 8 din 9  vietuitoare  traiesc  in apa   marilor si  a oceanelor.  Mediul sarat  este  prielnic vietii.  Si  vorbind de  sarat…. Sarea de la   pravalii, cea alba  si rafinata , nu e  buna  deloc. Sarea  buna  este  cea  ce se  da  la  animale  . La  animale  dam sare  buna   si  noi folosim o  otrava  .  La fel face  si cu taritele  . Ce  e  bun e  separat  si dam la  animale , iar noi  mincam  ceva  ce  nu are decit  amidon.
Coaja de  la  cartofi  o dam la  porci  , adica   partea  bogata  in minerale  , mai ales in Potassium. Noi tinem  pulpa , ce   e doar  amidon. Mai aproape  de  zahar decit de   alimente  . Eu faceam la  fel. Pina  ce  odata  , la un restaurant  la  Las Vegas, am  vazut ceva  in  pure.  Luat  si gustat cu  grija  , a putea fi altceva   si am vazut ca  e  coaja de  cartof.  Coaja de  cartof  e pusa la  mincare, mai ales la  pure  .  Incercati ! merita  !


C

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu