Ce stim despre
sapun ? Sapunul nu a fost cu noi de cind Lumea si Pamintul.
Marco Polo a adus
acest produs din china
si a fost ceva ce
a meritat atentia
. Desigur ca a adus si
arta de a face sapun.
A fost ceva
bun ? As zice ca
da ! Dar astzi sapunul aduce
mult rau. Cum asa ?
La magazin
, femeile au placerea de
a-l alege si e mereu
mirosit. Un miros
placut e ceva ce se
cauta la un sapun. Apoi
ambalajul, numele fabricantului.
Mirosul nu este
la fel la toti
oamenii. Senzorii sint diferiti
e la om la om. Multi avem
foarte multi senzori insenzitivi la
miros si combinatia
celorlalti activi noua ne
pare un miros
grozav,dar altii isi intorc nasul. Fabricantii aduc azi o multiome de mirosuri, p a satisface cit mai multi oameni. La
fel este si la parfum.
Femeile critica, dupa moda
frantuzeasca , pe alta ce a ales
un parfum neplacut. Numai ca
vina este a
Naturii si nu a celor ce aleg (
prost gust ! ). Toti mirosim diferit. Senzorii sint extrem de sensibili si disparitia sensului de miros este
si semnul ca cineva e
aproape de moarte
. Mirosul dispare primul
si auzul ultimul.
Dar de ce
are sapunul miros
parfumat. Trebuie asa ceva ?
Raspunsul este ca nu trebuie si e partea rea despre sapun. Mirosul
este adus de
alcoolul isopropilic , cel mai
des folosit in industrie , care
este extrem de cancerigen. Fabricantii adauga
chimicale , dar aceste a
ajung la alegatorii de sapun
prin miros, adica
mereu cu alcool. Mai ales isopropilic. Dr Hulda Clark
are scrisa o carte despre
pericolul alcoolului isopropilic. Ea a fost prima care a gasit legatura cu cancerul.
Sapunul
astazi este mai aproape de
parafina decit de sapunul
bun. Ar trebui sa fie alcalin , dar nu e . E neutru sau
puternic acid. Da, face clabuci
, dar asta nu il face bun. Daca
esti cu sanatatea in balanta
, corpul este acidic
si gata sa faci
un cancer, sapunul te poate
impinge peste prapastie
. Daca eu folosesc sapunul…. Da si nu. Caut o
combinatie de sampon
ieftin, cu cit mai putin miros ( adica ce nu are adaugate
chimicale pt a atrage
clientii ) si il
folosesc ca sapun. Am
grija sa fac
saptaminal macar o baie
cu bicarbonat pt a
compensa toate greselile pe panta aciditatii.
Un sampon sau sapun scump are doar multe
chimicale ce isi vor face drum spre interior, in corp. La o
baie in cada , aproape de un
litru de apa , cu ce este in apa din cada
, va intra in piele
. Sapun si alcool isopropilic
de asemenea. Ce cistigi la mere, dai pe pere. Scapi de una ,
dar bagi in piele ceva ce
numai bun nu este .
Sapunul ieftin este
mai bun decit cele scump, pt ca toate adausurile sint costuri de productie si e adaugat
la prêt.Cel ieftin nu are
aproape nimic adaugat.
Sapunul facut
din grasime si soda caustica este singurul sapun bun.
Da , acela ce
il foloseau bunicile . Multi nu stiti nici cum arata
. Si nici cum era facut, , scos
si lasat la uscat,
taiat in calupuri. Acel
sapun este alkalin ( basic
) si e singurul ce il poti
folosi daca ai cancer. Unde sa-l mai
gasim ? Nu stiu si
nici nu ma intereseaza daca gasiti sau nu. Eu gasesc aici la indienii
americani, care inca mai fac
sapun. In baie
rad aschii subtiri de
sapun si se
vor dizolva .
Baia e alcalina si sanatoasa.
Sapunul este
inca un element ce pun viata
in pericol ,un pericol
complet neasteptat. Daca
tot folosesti sapunul
sintetic, macar pune o cana de
bicarbonat in apa . Nu ai bani de bucarbonat, pune
o cana de lesie
, facuta cu cenusa din foc. Nu
ai nici asta , pune apa
de ploaie . Nu
ai nici asta ? Atunci sufera !
Hirtia igienica
si stersul la
dos este tot treaba
chinezeasca . Romanii aveau ceva , dar
apoi s-a uitat. Romanii
aveau la closetul public un sclav numai pt spalat dosul. El sau ea , iesea din locul
cu pricina si
apoi se apleca in fata
sclavului, aratindu-i locul cu
pricina ridicind vesmintele si sclavul
stia ce sa faca . Avea un burete
de mare legat pe un
bat, il muia in
galeata si apoi te spala
chiar acolo. Buretele era bagat
in galeata iar si astepta pe noul client . Nu
stiu daca te puteai plinge ca
apa e rece .
Schimba cineva
apa ? Rar, poate dupa ce
era prea urita sau incepea
sa miroase. Acest obicei a
disparut peste secole.
Nici macar regii
nu stiau ca trebuie sa se stearga
dupa ce faceau ce faceau.
Portretele cu printi si
printese de pe
vremuri, calare pe cai sau
nu, toti aceau partea din dos
nestearsa. Asa era atunci.
Pantalonii erau trasi imediat dupa ce facea omul ce trebuia sa
faca . Ascunsul dupa o
tufa iar e ceva
relativ nou.
Marco
Polo a
vazut obiceiul chinezilor de a se sterge si a tinut
sa raspindeasca asta si in Europa . Si a reusit.
Spalatul
, in Evul Mediu nu era
considerat sanatos. Nu era
notiunea de microbi si boli date de microbi. Spalatul era cu apa din preajma
, de obicei o data sau de
doua ori pe an,
cu lesie pusa in apa
( macar asta era bun ). Tot in apa
folosita de sat erau
spalate rufele, aruncate matzele
, acolo se aruncau pisutii
cind pisica aducea pe lume pui.
.Erau aruncati in apa
, unii mieunind zile
in sir, pina mureau de foame
. De unde stiu ? De
copil am vazut asta la riul
ce trecea prin sat. Toate erau aruncate acolo. Matele de
la animale sacrificate
pluteau pe apa si apoi
ramineau agatzate de bolovani.
Stateau acolo pina putrezeau. Apa
avea pesti, tipari , raci.
Buna pt aceste vietuitoare, dar tare rea pt oameni. La
riu se aduceau rufele la spalat, covoarele . Pe vremuri asta se
facea mereu si toate asezarile erau pe
malul apelor.Apa era
murdara . Scaldatul in asa apa
, putea aduce surprise.
Multa apa intra
in piele odata cu toxine
, microbi. Oamenii se imbolnaveau des si de asta spalatul
era facut rar si facut
macar cu lesie multa . Era riscant.
Apa
azi este relativ buna
si curata . Dar acum sintem
loviti de toxine, aruncate de
industrie , de oamenii care inca nu au respect pt apa
.
Scaldatul in apa sarata e alta poveste . Sarea si mineralele din
apa o face extrem de sanatoasa.
De fapt 8 din 9 vietuitoare
traiesc in apa marilor si
a oceanelor. Mediul sarat este
prielnic vietii. Si vorbind de
sarat…. Sarea de la pravalii,
cea alba si rafinata , nu e buna
deloc. Sarea buna este
cea ce se da
la animale . La
animale dam sare buna
si noi folosim o otrava
. La fel face si cu taritele . Ce e bun e
separat si dam la animale , iar noi mincam ceva ce
nu are decit amidon.
Coaja de la cartofi
o dam la porci , adica
partea bogata in minerale
, mai ales in Potassium. Noi tinem
pulpa , ce e doar amidon. Mai aproape de
zahar decit de alimente . Eu faceam la fel. Pina ce odata
, la un restaurant la Las Vegas, am vazut ceva in pure.
Luat si gustat cu grija
, a putea fi altceva si am
vazut ca e coaja de cartof. Coaja de
cartof e pusa la mincare, mai ales la pure
. Incercati ! merita !
C
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu